VITALHEALING EUROPE

over de paddenstoelen

Cordyceps e1695645452637

Cordyceps

Cordyceps is een traditionele en medicinaal gebruikte paddenstoel, die met name in China, Tibet, Japan, Korea en andere oost-Aziatische landen veel wordt gebruikt maar de laatste jaren ook in het Westen steeds meer bekendheid geniet. Het wordt in China ook wel de ‘keizerlijke’ paddenstoel genoemd en groeit daar van oorsprong op zo’n 3000 tot 5000 meter hoogte in de bergen. Cordyceps wordt al zo’n 2000 jaar toegepast voor de positieve werking op lichaam en geest.

Cordyceps is dus al eeuwenlang een van de meest gebruikte supplementen binnen de traditionele Chinese geneeskunde. Vandaag de dag is er ook steeds meer wetenschappelijk bewijs van deze positieve effecten. Hieronder lichten we er een aantal toe.

 • Kan prestatieverhogend werken
 • Invloed op libido, versterkt geheugen en gaat mogelijk veroudering tegen
 • Kan mogelijk groei van tumoren tegengaan en afremmen
 • Mogelijk gunstige werking bij diabetes
 • Mogelijke voordelen voor het hart

Maitake

Maitake, is een eetbare paddenstoel die in de traditionele Chinese en Japanse geneeskunde wordt gebruikt. Het wordt vaak beschouwd als een adaptogeen, d.w.z. in staat om de weerstand van het lichaam tegen stress te verhogen, en heeft vele voordelen voor de gezondheid. De maitake, symbool van een lang leven en kracht, staat bekend om zijn tonische werking, waardoor hij de status van anti-vermoeidheidspaddenstoel heeft gekregen.

Deze paddenstoel bevat beta-glucanen, polysacchariden met immunostimulerende eigenschappen. In feite stimuleren deze polysacchariden de reactie en de activiteit van de cellen van het immuunsysteem. Bovendien heeft maitake een hypoglykemische werking en bevordert het de insulinegevoeligheid in gevallen van het metabool syndroom, zoals diabetes type II. Van deze paddenstoel wordt ook gezegd dat hij neuro protectief is door bij te dragen tot de regeneratie van het neuronale transmissienetwerk.

 Bovendien versterkt de aanwezigheid van vitamines (B1, B2, B3, C en D) en mineralen (ijzer, fosfor, calcium en magnesium), die allen van essentieel belang zijn voor de goede werking van het lichaam, alleen maar het arsenaal aan voordelen dat maitake biedt.

 Volgens sommige studies heeft Maitake ook anti-tumor eigenschappen. Het zet aan tot het afsterven van kankercellen en vermindert de aanmaak van nieuwe bloedvaten om het risico op uitzaaiingen te beperken.

Maitake e1695645946431
Agaricus Blazei e1695646068161

Agaricus Blazei

Het is een eetbare paddenstoel met een zoete smaak en een geur die doet denken aan amandelen. Het wordt in Japan gekweekt voor medicinale doeleinden. Het gehalte aan beta-glucaan en natuurlijke vitamine D in de Agaricus Blazei Murill paddenstoel is aanzienlijk en vervangt de stoffen die nodig zijn voor het immuunsysteem en normaliseert de werking van het immuunsysteem. De polysachariden erin helpen het immuunsysteem te moduleren. Het is geclassificeerd als een voedingsmiddel dat een bijzonder hoge concentratie voedingsstoffen bevat die nodig zijn voor het gezond functioneren van het menselijk lichaam.

Reishi (Ganoderma lucidum)

De Reishi paddenstoel (Ganoderma lucidum) ondersteunt tegelijkertijd de afweer en het zenuwstelsel van het lichaam. Het heeft een uitstekend ontgiftend effect, wat vooral belangrijk is in het lenteseizoen. Verzacht ontstekingen en allergieën. Reishi-paddenstoel is een natuurlijke ontstekingsremmer, die het zuurstof transporterende vermogen van het bloed verhoogt. Het helpt de zuurstofverzadiging van weefsels en bloed. De genezende kracht van Reishi wordt niet specifiek bereikt bij het genezen van een specifieke ziekte, maar bij het normaliseren van het algemene functioneren van het lichaam met behulp van het immuunsysteem, waardoor de toestand van de patiënt enorm wordt verbeterd. Het brengt verborgen ziekten en gifstoffen in het lichaam in kaart en initieert een tegenreactie tegen beschadigde cellen.

Reishi e1695646225934
Shiitake 1

Shiitake

Shiitake-paddenstoel staat bekend als een echt medicijn, het heeft extreem goede antischimmel-, antikanker- en antivirale eigenschappen. Het dankt zijn kracht aan het actieve ingrediënt lentinan, dat dient om het immuunsysteem te versterken en infecties en ziekten te bestrijden. Shiitake-paddenstoelen worden meestal gebruikt om de verzwakte immuun functie te herstellen, kanker (maag-, lever-, rectum-, long- en leukemie) te voorkomen en te behandelen, verkoudheid, bronchitis, griep en andere virale infecties te voorkomen en te behandelen, en een chronisch hoogcholesterolgehalte te verlagen. Het is een belangrijke immunostabiliserende stof bij ouderen.

Lion's Mane

Deze paddenstoel groeit in de late herfst aan de basis en stam van loofbomen. Zijn hoed is wit, rond, bedekt met hangende witte spikes. Een bijzondere paddenstoel, ook gekweekt vanwege zijn geneeskrachtige werking. Een populaire eetbare paddenstoelsoort, vegetariërs gebruiken hem als vleesvervanger. De Lion’s Mane paddenstoel wordt in het Verre Oosten al eeuwenlang  gebruikt om vooral maag- en darmklachten te verlichten.

In de volksgeneeskunde wordt de gedroogde pulp of het afkooksel ervan zeer gewaardeerd in thuisapotheken, maar het wordt ook vers geconsumeerd. Sinds de verspreiding ervan in Europa en Amerika is dit effect door consumenten geverifieerd, maar de wetenschappelijke bevestiging van het gastro-intestinale effect en de beschrijving van het mechanisme van het effect laten nog steeds op zich wachten. Het is echter zeker dat de polysachariden een beslissende rol spelen bij het verlichten van maag- en darmklachten.

Volgens recent onderzoek zijn de verbindingen die in de paddenstoel worden aangetroffen effectieve antioxidanten, kunnen ze hyperlipidemie remmen en het vetgehalte in het bloed reguleren, en kunnen ze ook de hoge bloedsuikerspiegel verlagen. Volgens onderzoeken kan het effectief zijn bij maag- en slokdarmkanker. Er is zelfs onderzoek gedaan naar het effect ervan op de hersenzenuwfunctie.

Vanuit voedingsoogpunt is deze paddenstoel ook erg belangrijk en heeft de volgende positieve eigenschappen

 • Antimicrobieel
 • Immuno modulerend
 • Antitumor
 • Het kan de vetstofwisseling gunstig beïnvloeden
 • Het kan de adhesie (aggregatie) van bloedplaatjes remmen
 • Het kan ontstekingsremmend zijn
 • Het stimuleert de synthese van zenuwterminale factoren
 • Heeft een cognitief effect, b.v. verlicht stemmingsstoornissen
 • Op basis van onderzoeksresultaten tot nu toe kan het het verouderingsproces van de huid vertragen.
LionsMane
Chaga

Chaga

De Chaga paddenstoel is één van de populaire geneeskrachtige paddenstoelen en heet in het Latijns ‘Inonotus obliquus’. De Chaga staat ook wel beter bekend als de berkenweerschijnzwam en de paddenstoel van onsterfelijkheid.

De Chaga paddenstoel is de parasiet van de berkenboom, dit is ook de reden dat we hem de berkenweerschijnzwam noemen. De buitenkant van de Chaga valt bijna niet op, het is een zwarte zwam die op de berkenboom groeit, ook wel berkenzwam genoemd. De binnenkant daarentegen ziet er wél heel bijzonder uit. Zodra je de zwam openmaakt zie je dat hij helder oranje van kleur is, en met je blote oog kun je dit natuurlijk niet zien, maar er zitten heel veel belangrijke voedende stoffen in de zwam.

De Chaga bevat veel actieve componenten die een anti-oxidante, anti-tumorale en antivirale werking hebben. De Chaga heeft een geneeskrachtige werking die zich keer op keer bewezen heeft en inmiddels behoort de paddenstoel tot de superfoods. De paddenstoel helpt je lichaam in balans te brengen en te houden. De bijnaam “paddenstoel van onsterfelijkheid” zegt alles over de heilzame werking van de Chaga op ons lichaam.

De Chaga paddenstoel zit boordevol vitaminen en mineralen die heel belangrijk zijn voor je lichaam. Ook zit het boordevol antioxidanten die helpen bij veel verschillende gezondheidsproblemen, zoals :

 • Het geeft een boost aan je immuunsysteem.
 • Werkt goed voor je hart- en vaatstelsel.
 • Het verbetert je vitaliteit en versterk je lichaam.
 • Het heeft een zeer hoge anti-oxidatieve werking en een sterke antivirale werking.
 • Helpt bij ontstekingen.
 • Beschermt je lever.
 • Verlaagt je bloedsuikerspiegel, je bloeddruk en je cholesterol.
 • Voorkomt en vertraagt de groei van specifieke kankercellen

Turkey Tail

Turkey Tail is een unieke paddenstoel met medicinale eigenschappen. Deze magische paddenstoel is afkomstig uit Noord-Amerika en Azië, waar je hem voornamelijk op stammen en takken van bomen kunt vinden. De schimmel is namelijk een saprofyt, wat betekent dat hij zich voedt met dode plantaardige materialen. Hij heeft een bruinrode kleur en wordt vaak gebruikt als kruidengeneesmiddel. Het heeft een aantal unieke eigenschappen die hem geschikt maken voor medicinale doeleinden.

De paddenstoel wordt al sinds de oudheid gebruikt in de traditionele Chinese en Koreaanse geneeskunde. Het werd vooral gebruikt om de spijsvertering te verbeteren en maag-darmklachten te verhelpen. Ook werd het gebruikt om de weerstand te verhogen en het immuunsysteem te stimuleren.

Turkey Tail bevat een hoge concentratie aan polysacchariden. Deze polysacchariden hebben een sterke antioxiderende werking en kunnen het immuunsysteem stimuleren. Een interessante schimmel die steeds vaker wordt onderzocht door wetenschappers. En niet zonder resultaat: er worden steeds meer gezondheidsvoordelen ontdekt. Het is een unieke paddenstoel die vele gezondheidsvoordelen kent zoals hieronder opgenoemd.

 • Je immuunsysteem stimuleren
 • Je spijsvertering verbeteren
 • Darmflora in balans houden
 • Helpen bij de behandeling van kanker
Turkey Tail is enkel toegestaan bij dierlijke consumptie!
Trametes

Belangrijk:

Op grond van de sectorregels is het verboden om claims te maken over het voorkomen,
genezen of behandelen van welke ziekte dan ook met voedsel. Volgens de wettelijke regels
over voedingssupplementen kunnen de gezondheids ondersteunende effecten van de
voedingsstoffen en actieve ingrediënten van paddenstoelen/planten in Belgie niet juridisch
worden beschreven. Volgens het huidige wetenschappelijke standpunt dienen de
bovenstaande beschrijvingen een educatief doel en zijn ze opgesteld op basis van referenties
uit de binnenlandse en internationale literatuur. (link hieronder) Het onderzoek gaat NIET
over de producten, maar naar de ingrediënten.

Blijf op de hoogte

Ontvang handige tips, nieuwe producten en acties in je mailbox.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
  Your Cart
  Your cart is empty